Arendaja ei tunnista garantiipuudust – mida teha?
Arendajalt valmis või valmiva korteri ostmine on üldjuhul müügileping, mille puhul müüja vastutab asja lepingutingimustele vastavuse eest (VÕS § 217–218). Ehitise puudusest tulenevad nõuded ei aegu enne viie aasta möödumist ehitise valmimisest. Teata puudusest kirjalikult ja mõistliku aja jooksul.
Mida ütleb seadus ja Riigikohus
- RKTKm 3-2-1-98-09, p 18 – Kui lepingu eesmärk on valmistatava asja müük, eeldatakse müügilepingut, isegi kui müüja ehitab hoone.
- VÕS § 217 – Müüdud asi peab vastama lepingutingimustele.
- VÕS § 220 – Puudusest tuleb müüjale teatada mõistliku aja jooksul. Tarbija peab teatama kahe kuu jooksul pärast puudusest teada saamist.
- RKTKo 2-18-18020/102, p 12, 14 – Ehitise puudusest tulenevad ostja nõuded ei aegu enne viie aasta möödumist ehitise valmimisest.
- RKTKm 3-2-1-7-14, p 11 – Ehitaja garantii kehtib ka ehitise iga järgmise omaniku kasuks.
- VÕS § 650 – Garantii korral eeldatakse, et see katab kõik garantiiajal ilmnenud puudused.
Mida teha
- Jäädvusta puudus ja selle areng: fotod, niiskusmõõtmised, kuupäevad.
- Teata arendajale kirjalikult kahe kuu jooksul pärast puudusest teada saamist.
- Kontrolli müügilepingut ja garantiitingimusi: mida garantii katab ja kui kaua.
- Kui puudus on ühisosas, näiteks katus, fassaad või torustik, kaasa korteriühistu.
- Telli sõltumatu ehitusekspert, kui arendaja vaidlustab puuduse olemasolu või põhjuse.
Tüüpvead, mille tõttu vaidlus kaotatakse
- Ootamine, et arendaja ise parandab, ilma kirjaliku teateta.
- Puuduse ise parandamine enne selle jäädvustamist.
- Ühisosa puuduse käsitlemine ühe omaniku probleemina.
Kas see on sinu olukord?
Kirjelda oma olukorda ja saa sõltumatu esmane hinnang: mida ütleb seadus, kui tugev on sinu positsioon ja mida edasi teha. Kaks esimest hinnangut on tasuta.
Alusta hinnangutKorduma kippuvad küsimused
Kui kaua saan arendajale nõudeid esitada?
Ehitise puuduse korral ei aegu nõue enne viie aasta möödumist ehitise valmimisest (Riigikohus 2-18-18020/102). Puudusest tuleb aga teatada mõistliku aja jooksul, tarbijal kahe kuu jooksul.
Kas garantii kehtib ka siis, kui ostsin korteri eelmiselt omanikult?
Ehitaja garantii kehtib ehitise iga järgmise omaniku kasuks (Riigikohus 3-2-1-7-14, p 11).
Kes peab nõude esitama, kui puudus on ühisosas?
Ühisosa on korteriomanike kaasomandis, seega tavaliselt tegeleb sellega korteriühistu.
Loe ka
Kontrollitud allikad: võlaõigusseadus (Riigi Teataja) ja Riigikohtu lahendid. Leht on üldine teave, mitte õigusabi. Uuendatud 01.11.2026.