Ehitaja ei paranda puudusi – mida teha?
Kui töö ei vasta lepingule, võid nõuda parandamist (VÕS § 646) ja pidada tasu kinni, kuni puudus on kõrvaldatud (VÕS § 111). Teata puudusest kirjalikult ja anna mõistlik tähtaeg. Kui ehitaja ei paranda, võid lasta töö parandada teisel ettevõttel ja nõuda mõistlikud kulud ehitajalt.
Mida ütleb seadus ja Riigikohus
- VÕS § 641 – Töö peab vastama lepingule. Kui omadustes pole kokku lepitud, peab see sobima tavaliseks otstarbeks ja olema vähemalt keskmise kvaliteediga (RKTKm 3-2-1-59-14, p 15).
- VÕS § 644 – Puudusest tuleb teatada mõistliku aja jooksul. Tarbijatöövõtu puhul on tähtaeg kaks kuud, kuid ehitise ehitamise leping ei ole tarbijatöövõtuleping (RKTKo 3-2-1-112-16, p 17).
- VÕS § 646 lg 1 ja 5 – Võid nõuda parandamist. Kui ehitaja mõistliku aja jooksul ei paranda, võid lasta parandada teisel ja nõuda kulud. Vali soodsaim mõistlik parandusviis (RKTKo 2-22-13210/66, p 16–17).
- VÕS § 111 lg 1 ja 3 – Tasu võib kinni pidada, kuni puudus on kõrvaldatud. Väikese puuduse korral ainult ulatuses, mis kuluks parandamiseks (RKTKo 3-2-1-93-15, p 11–13).
- VÕS § 647 – Kui ehitaja keeldub parandamast või ei tee seda mõistliku aja jooksul, on see oluline rikkumine.
Mida teha
- Jäädvusta puudus: kuupäevaga fotod, video ja mõõtmised, enne kui midagi parandatakse.
- Saada ehitajale kirjalik pretensioon: kirjelda puudust, lisa fotod ja anna parandamiseks kindel tähtaeg, näiteks 14 päeva.
- Teata, et pead tasu kinni kuni parandamiseni, ja hoia kinni ainult parandamise kuluga vastav summa.
- Kui ehitaja ei reageeri, küsi teiselt ettevõttelt kirjalik hinnapakkumine, mis eritleb parandustööd.
- Lase parandus teha ja nõua kulud ehitajalt. Kulud saab tasaarvestada kinnipeetud summaga (RKTKo 3-2-1-18-16, p 14).
Tüüpvead, mille tõttu vaidlus kaotatakse
- Puudus parandatakse enne, kui see on fotodega jäädvustatud.
- Puudusest räägitakse ainult telefonis, kirjalikku teadet pole.
- Kinni peetakse kogu arve, kuigi puudus on väike.
- Nõude aluseks on ainult üldine hinnapakkumine, kus töid ei eritleta (RKTKo 3-2-1-116-16, p 24).
Kas see on sinu olukord?
Kirjelda oma olukorda ja saa sõltumatu esmane hinnang: mida ütleb seadus, kui tugev on sinu positsioon ja mida edasi teha. Kaks esimest hinnangut on tasuta.
Alusta hinnangutKorduma kippuvad küsimused
Kas vastuvõtuakti allkirjastamine võtab õiguse puudusele tugineda?
Ei võta. Puudustega töö vastuvõtmine ei välista õigust tugineda lepingu rikkumisele (Riigikohus 3-2-1-18-16, p 13). Pärast vastuvõtmist pead aga ise tõendama, et töö ei vasta lepingule.
Kui palju raha võin kinni pidada?
Kuni puudus on kõrvaldatud, võid keelduda tasu maksmisest. Kui puudus on väike, ainult summa ulatuses, mis tõenäoliselt kuluks selle kõrvaldamiseks (VÕS § 111 lg 3).
Kas võin lasta parandada teisel ehitajal?
Jah, kui oled parandamist nõudnud ja ehitaja ei tee seda mõistliku aja jooksul (VÕS § 646 lg 5). Kulud peavad olema mõistlikud ja tõendatud.
Loe ka
Kontrollitud allikad: võlaõigusseadus (Riigi Teataja) ja Riigikohtu lahendid. Leht on üldine teave, mitte õigusabi. Uuendatud 01.11.2026.