Lisatööd ilma kokkuleppeta – kas pean maksma?
Kui hinnas või eelarves lepiti kokku, on see eelduslikult siduv (VÕS § 639). Lisatöö eest saab ehitaja tasu nõuda üldjuhul ainult siis, kui selles lepiti kokku. Kokkuleppeta lisatöö tasu on erand, näiteks kui tööd ei olnud lepingu sõlmimisel võimalik ette näha.
Mida ütleb seadus ja Riigikohus
- VÕS § 639 – Eelarve on eelduslikult siduv. Mittesiduva eelarve olulisest ületamisest peab ehitaja viivitamata teatama.
- RKTKo 2-15-15662/55, p 13 – Lisatööks saab pidada ainult tööd, mis ei olnud algse lepinguga hõlmatud. Ainuüksi see, et töö oli ehituslikult vajalik, ei tee seda lisatööks.
- RKTKo 2-15-15662/55, p 19 – Töö maksumuse riski kannab üldjuhul ehitaja kui professionaal.
- RKTKo 2-20-11727/108, p 16.1–16.2 – Kui siduva eelarvega lepingus töid muudeti, võib ehitaja tasu nõuda ainult kokkuleppel, välja arvatud kui lisatööd ei olnud lepingu sõlmimisel ettenähtav.
- RKTKo 3-2-1-89-12, p 27 – Riigikohus on taunitavaks pidanud praktikat teha lisatöid hinda kokku leppimata ja hiljem ühepoolselt arve esitada.
Mida teha
- Võta välja leping, hinnapakkumine ja tööde loend ning võrdle, kas vaidlusalune töö oli seal sees.
- Kontrolli kirjavahetust: kas sa tellisid lisatöö ja kas sellele lepiti kokku hind.
- Vasta arvele kirjalikult: millised read vaidlustad ja miks.
- Maksa vaidlustamata osa õigel ajal, et vältida viivist.
- Kui töö oli päriselt vajalik ja sa selle tellisid, tasub kaaluda kompromissi turuhinna alusel.
Tüüpvead, mille tõttu vaidlus kaotatakse
- Lisatöö tellitakse suuliselt ja hinda ei küsita.
- Kogu arve jäetakse maksmata, kuigi vaidlus on ainult lisatööde üle.
- Ei kontrollita, kas töö oli algses pakkumises juba sees.
Kas see on sinu olukord?
Kirjelda oma olukorda ja saa sõltumatu esmane hinnang: mida ütleb seadus, kui tugev on sinu positsioon ja mida edasi teha. Kaks esimest hinnangut on tasuta.
Alusta hinnangutKorduma kippuvad küsimused
Kas pean maksma lisatöö eest, mida tellisin, aga hinda ei küsinud?
Kui tellisid töö, võib ehitajal olla õigus tavalisele või mõistlikule tasule (VÕS § 637 lg 1). Siduva eelarve korral peab lisatöö olema algse lepinguga hõlmamata ja selle tasu kokku lepitud.
Kes peab tõendama, et eelarve oli mittesiduv?
Ehitaja. Eelarve on eelduslikult siduv ja vastupidist peab tõendama see, kes seda väidab (Riigikohus 3-2-1-72-15, p 9–10).
Kas ekspert saab otsustada, kas tegu on lisatööga?
Ekspert saab hinnata, kas töö pidi sisalduma algses pakkumises ja kas see oli vajalik. Lõpuks on see lepingu tõlgendamise küsimus, mille üle otsustab kohus (Riigikohus 2-13-40856/124, p 14).
Loe ka
Kontrollitud allikad: võlaõigusseadus (Riigi Teataja) ja Riigikohtu lahendid. Leht on üldine teave, mitte õigusabi. Uuendatud 01.11.2026.